Dažniausiai pasitaikančios klaidos, parduodant būstą 2021 metais

Jei mintys apie būsto pardavimą jums kelia nerimą, patikiname – jūs toks esate ne vienas. Pagal 2019 statistikos duomenis, net 95% būsto pardavėjų yra patyrę stresą kažkuriame iš pardavimo etapų. Ir tai yra natūralu, kadangi apgalvoti ir įvertinti reikia net ir mažiausias smulkmenas, o neturint pardavėjo įgūdžių ir patirties, tam tikri žingsniai gali tapti iššūkiais. Būstas daugeliui yra didžiausias gyvenimo turtas, tad tokio finansinio sandorio dydis lemia ne tik finansinį saugumą, bet ir užtikrintumą dėl ateities.

Vis tik, 2021 metais situacija pasikeitė iš esmės. Šalyje augant nekilnojamojo turto paklausai, klaidos parduodant būstą kainuoja itin brangiai. Vienas ar kitas neatidus žingsnis ir pirkėjas yra prarandamas negrįžtamai. Taigi, kokias klaidas daro pardavėjai bei kaip jų išvengti pataria nekilnojamojo turto ekspertas, UAB „Untu“ vadovas Žiuljenas Galeckas.

Tinkamas pateikimas – itin svarbi sąlyga

Parduodamo būsto pateikimas potencialiam pirkėjui yra vienas iš faktorių, dažnai nulemiančių būsto pardavimo sėkmę. Kiekvienas būsto šeimininkas bėgant laikui pripranta prie tam tikrų praktinių ar vizualinių erdvės trūkumų ir tai nesąmoningai ignoruoja. Specialistai pataria į būstą žiūrėti pirkėjo akimis, kad pamatytumėte tai, kas kasdienybėje tapo įprasta ir nepastebima. Atsiklijavusi grindjuostė, atsisukusi spintelės rankena ar perdegusi apšvietimo lemputė – visa tai atrodo lyg nereikšmingos smulkmenos, iš esmės neturinčios įtakos bendrai būsto kainai. Tačiau atėjęs pirkėjas visuomet bandys įsivaizduoti ar galėtų būti laimingas tokioje aplinkoje. Taigi, kuriama emocinė būsto vertė yra visuomet svarbi pardavimo proceso dalis.

Patarimai:

  • Paslėpkite asmenines nuotraukas, trofėjus bei kitus ypač asmeninius daiktus.
  • Atlikite kosmetinius pataisymus: išvalykite kilimą, priklijuokite atsilupusią grindjuostę, padažykite išteptą sieną. Taip tikrai greitai ir nesunkiai pagerinsite estetinį vaizdą.
  • Atlikite generalinį valymą. Tvarką mėgstantys pirkėjai daug greičiau susižavės būstu, jei matys, jog jis buvo tinkamai prižiūrimas, net jei namas ar pastatas skaičiuoja ne pirmąjį dešimtmetį.
  • Jei parduodate namą, sutvarkykite jo aplinką: nupjaukite žolę, apkarpykite medelius ir pasirūpinkite tvarkingu kiemu.
  • Nesvarbu, ar namą parduodate patys, ar samdote brokerį, pasidomėkite apie rinkoje parduodamų panašių objektų prezentaciją. Tai leis geriau suprasti, kaip galėtumėte pateikti savo parduodamą būstą taip, kad jis išsiskirtų iš kitų panašių rinkoje parduodamų objektų.

Renovacija ne visada yra būtina

Praktikoje kosmetiniai būsto pataisymai neretai virsta grandioziniais renovacijos darbais, todėl čia reikėtų gerai įvertinti, ar daromos investicijos atsipirks parduodant būstą. Pasak, Ž. Galecko, prieš atliekant remontą, reiktų atsižvelgti į tai, ar vietovėje yra panašių parduodamų būstų bei kokia jų yra vizuali būklė. Taip pat reiktų įvertinti ir NT paklausos bei pasiūlos balansą konkrečioje vietovėje.

„Neatlikdami kosmetinio remonto galite rimtai apriboti potencialių pirkėjų skaičių, tačiau per didelė investicija į remontą taip pat gali reikšti ir prarastas pajamas“, – teigia Ž. Galeckas, tuo pačiu ragindamas neskubėti ir palyginti savo būstą su panašiais parduodamais netoliese. Jei kiti objektai turi pvz. naują virtuvę, o pardavimo kaina yra tokia pati, konkuruoti taps sunku.

„Jokiais būdais nereiškia, jog tuojau pat turite griauti savo virtuvę ir projektuoti naują, bet kosmetinis (pavyzdžiui, spintelių fasadų) atnaujinimas gali iš esmės pakeisti vaizdą“, – sako Žiuljenas.

Kaip išsirinkti gerą būsto pardavimo brokerį?

Ne paslaptis, jog surasti tinkamą būsto pardavimo brokerį – užduotis ne iš lengvųjų. Mes jau kuris laikas žengiame į rinką, kurioje pirkėjai atlieka ryškų vaidmenį, todėl jų paklausimams ir būsto aprodymams reikia skirti dar daugiau dėmesio bei laiko. Dėl šios priežasties, labai svarbu pasirinkti brokerį, kuris turėtų nepriekaištingus klientų aptarnavimo įgūdžius ir galėtų tinkamai reprezentuoti bei pristatyti parduodamą būstą.

„Per kelias pastarąsias savaites turėjau net keletą atvejų, kuomet pirkėjai skambina ir guodžiasi, jog brokeris negali skirti laiko susitikimui, nes tiesiog nespėja aptarnauti visų klientų. Ribotas rinkoje parduodamų objektų skaičius ir didėjantis spaudimas iš pirkėjų lemia pardavimo brokerių orientaciją ne į pirkėją, bet į objektą“, – teigia Ž. Galeckas.

Jei ieškote pagalbos parduodant būstą, ekspertai pataria kreiptis į tas bendroves, kurios turi daugiau resursų bei žmogiškųjų išteklių, jog tinkamai aptarnautų visus potencialius pirkėjus bei atsakytų į visas jų paliekamas užklausas.

„Svarbu rasti tokius brokerius, kurie dirbtų komandoje ir turėtų įdiegtus komandinio darbo principus – asistentus ir padėjėjus, padedančius tvarkytis su visomis užklausomis. Vienas brokeris tikrai nepajėgs kokybiškai aptarnauti keliasdešimt potencialių klientų, kurie svarstytų pirkti jūsų siūlomą būstą“, – sako Ž. Galeckas.

Būsto vertės nustatymas

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Net jeigu parduodate savo nekilnojamąjį turtą itin aktyvioje rinkoje, tai tikrai nereiškia, jog galite nustatyti bet kokią geidžiamą būsto pardavimo kainą. Net 70% apklaustų pardavimo brokerių teigia, jog netinkamas būsto vertės nustatymas yra dažniausiai pasitaikanti pardavėjų klaida. Kaip ir visur, pardavimo sėkmę NT sektoriuje diktuoja rinka, todėl atsižvelgti į rinkos kainą yra būtina. Čia į pagalbą galima pasitelkti tokias virtualias nekilnojamo turto vertinimo platformas, kaip www.untu.lt, kur vos keliais žingsniais galima sužinoti preliminarią savo parduodamo arba ketinamo parduoti turto rinkos kainą.

Per brangiai įvertintas būstas ne tik atstumia nemažą dalį potencialių pirkėjų, bet ir sudaro neigiamą įspūdį, tad net ir kainos sumažinimas pardavimo eigoje gali neatnešti jokios naudos. Statistiškai, naujai pardavimui publikuotų objektų vertė ir susidomėjimas jais ima mažėti po 21 dienos, todėl svarbu tinkamai įvertinti būstą, kad jis būtų patrauklus pardavimui palankiausiu periodu.

Koks yra tinkamas brokeris?

Nesvarbu, ar ieškote geresnio būsto, ar tiesiog keičiate savo gyvenamąją lokaciją, tinkamai pasirinktas brokeris visuomet matys žingsniu į priekį, todėl ne tik padės parduoti esamą būstą, bet ir pasirinkti, kur gyvensite toliau. Ž. Galeckas teigia, jog išankstinės diskusijos apie būsto pardavėjų ateitį yra vienas svarbiausių dalykų, kadangi sukuria emocinį ryšį bei suteikia pasitikėjimo, jog pardavę esamus namus išvengsite streso ir nežinomybės dėl ateities.

„Žmonės yra linkę klausti: „ar dabar yra geras laikas parduoti?“. Kaip pavyzdžiui, aš sakau: „taip, šiuo metu rinka yra aktyvi, tačiau ką darysite po to?“. Esmė ta, kad žmonės ieško ne tik pardavimo profesionalo, bet ir užuovėjos, nuraminimo bei kažko iš šalies, kas suteiktų pasitikėjimo šiuo atsakingu gyvenimo etapu“, – įvardija Ž. Galeckas.

„Būsto savininkams svarbu išlaikyti pasitikėjimą savimi ir turimomis žiniomis, todėl geras brokeris niekuomet neužgoš pardavėjo. Jis bus kaip orientyras, kuriuo galima pasikliauti ir patikėti būsto pardavimo procesą, tačiau žmogus turi nuolatos jausti, jog paskutinis žodis priklausys jam“, – patarimais dalijasi Žiuljenas.

Taigi, patikimas NT pardavimo brokeris niekada negailės savo laiko, nuoširdžiai dalins patarimus ir rūpinsis savo klientų gerove bei ateitimi. Galiausiai, profesionalumas slypi žmogiškume, todėl jei jaučiate, jog brokeris jus supranta, išklauso ir negaili laiko ieškant geriausio sprendimo, tikėtina, jog jūsų būsto pardavimas bus sklandus ir sėkmingas.

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.