Ar galima parduoti pusę buto?

Kai kada nekilnojamas turtas (pvz., butas) gali priklausyti ne vienam asmeniui, bet keliems, kurie vadinami bendraturčiais.

Gali būti, kad vienas arba keli bendraturčiai nenori turėti dalies nuosavybės, nes ji jiems nenaudinga arba ne tokia naudinga, kaip būtų grynos lėšos, todėl kyla klausimas – „Ar galima parduoti pusę buto?“ ir, jei taip – kaip tai įgyvendinti?

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Ar įmanoma parduoti pusę ar dalį buto?

Trumpiausias atsakymas būtų „Taip“, tačiau yra papildomų niuansų, detalių ir sąlygų nuo kurių priklauso proceso eiga. 

Kiekvienas turto bendrasavininkis gali parduoti savo turto dalį kitam bendrasavininkiui arba trečiam asmeniui. Visgi dažniausiai pirkėjais yra kiti bendrasavininkiai mat pusė arba dalis NT paprastai įgyjama palikimo arba turto dalybų metu, todėl bendrasavininkiai neretai yra susiję giminystės arba profesiniais ryšiais. Tai – ganėtinai standartinė procedūra ir dažnai atliekamas sandoris. 

Pardavimo proceso eiga yra ganėtinai panaši į įprasto NT pardavimo eigą. Todėl, jeigu kilo klausimas – „Ar galima parduoti pusę buto?“ – jau žinote, kad parduoti galima ir taip nutinka tikrai dažnai. 

Kaip parduoti savo buto dalį?

Prieš parduodant pusę buto, reikia raštu informuoti bendrasavininkius jeigu parduodama trečiam asmeniui. Be to, raštiškame notaro patvirtintame pranešime, turi būti nurodomos ir sandorio detalės. Po šio žingsnio, bendraturtis(-čiai) turi tam tikrą laiko tarpą, per kurį išlaiko pirmumo teisę išpirkti turto dalį tomis pačiomis sąlygomis. 

Jeigu pusė buto parduodama bendrasavininkiui, sutarimą galima pasiekti ir žodžiu, tačiau sutartį vis tiek reikėtų įforminti oficialiai. 

Tuo atveju, kai bendraturčiai neranda sutarimo, pagal civilinį kodeksą galima reikalauti atidalinimo. Tai – ganėtinai sudėtingas ir ilgai trunkantis procesas, bet jo rezultatas – atsisakoma nuosavybės teisių, tačiau, jeigu yra keli bendrasavininkiai, tuomet dėl atidalinimo kyla ir nesutarimų. Jeigu nebėra noro ar energijos ieškoti, kaip parduoti pusę buto, tikriausiai verta kreiptis į teisininkus dėl atidalinimo. 

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Jeigu jūs išpirkote kelių bendraturčių turtą arba planuojate parduoti savo buto dalį, pravartu pasinaudoti nemokamu UNTU nekilnojamo turto vertinimu. Mūsų platforma leis nemokamai ir greitai sužinoti, kokia yra jūsų NT rinkos vertė (apytikslė). Sudaromos ataskaitos duomenys remiasi naujausia informacija iš Registrų centro.

Be abejonės, jeigu turite pusę buto, tai negalima skaityti, kad tokios buto dalies vertė yra lygi pusei viso buto vertės. Egzistuoja tokia nerašyta taisyklė, kad dalinai parduodamas turtas (kilnojamas ar nekilnojamas) negali būti vertinamas proporcingai. Už pusę buto ar kito NT realu tikėtis gauti nuo 30% iki 45% bendros vertės.

Visgi, jei aktualu pardavimas geriausiomis sąlygomis, tikrai pravers nešališka ir individualizuota brokerio atranka jums!

UNTU specialistai išsiaiškins jūsų poreikius ir rekomenduos to brokerio paslaugas, kuris, mūsų sistemos duomenimis, labiausiai tiks parduoti jūsų NT ar turto dalį!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.