Nekilnojamojo turto vertintojai

Daug kur vyrauja klaidingas mąstymas, jog NT vertinimas – savaime suprantama ir labai vienalytė paslauga. Trumpiau tariant – kad NT vertę galima nustatyti vienu būdu ir tai yra vienintelis bei absoliutus dydis.

Tačiau iš tiesų nekilnojamojo turto vertinimas gali būti atliekamas įvairiais būdais. Priklausomai nuo pasirinkto metodo, vertinimas gali būti atliekamas mokamai arba nemokamai. Vieni metodai yra tikslesni, kiti – gali kiek nutolti nuo realių skaičių. Būtent tam, kad vertinimo rezultatai būtų kiek tikslesni, samdomas NT vertintojas. Jis atlieka tyrimą ir gali pateikti išvadas bei tikslią vertę. Pasižiūrėkime į tai, ką atlieka vertintojai, kodėl verta į juos kreiptis ir kaip pasirinkti geriausią paslaugos teikėją!

Skirtingi NT vertinimo metodai

Iš viso egzistuoja trys skirtingi nekilnojamojo turto vertinimo būdai. 

Pirmasis metodas yra nemokamas, ganėtinai greitas ir viešai prieinamas. Tai – mokestinės vertės vertinimas. Nustatant šią vertę nedalyvauja jokie NT vertintojai, nes viskas atliekama Registrų centro duomenų bazėje, automatizuotai. Pagrindinis privalumas – galima vertę sužinoti nemokamai ir patiems. Pakanka žinoti savo NT objekto unikalų numerį, kurį galite rasti nuosavybės dokumentuose arba suvedę adresą į paieškos formą. Ši vertė susijusi su jūsų mokamais NT mokesčiais. Minusas tas, kad automatizuotas vertinimas yra masinis ir reali vertė rinkoje gali net kelis kartus skirtis nuo to, ką pateiks Registrų centro sistema.

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Taip pat turime individualų ir oficialų nekilnojamojo turto vertinimą. Tokią paslaugą gali suteikti tik sertifikuotas/licencijuotas nekilnojamojo turto vertintojas. Sąrašą įmonių ir specialistų, kurie gali teikti tokią paslaugą rasite čia. Oficialaus ir individualaus vertinimo nauda:

  • Būtina bankui, norint pirkti būstą su paskolą;
  • reikalauja draudimas, finansų, valstybinės įstaigos;
  • itin tiksliai nustatoma rinkos vertė;
  • paruošiami oficialūs dokumentai;
  • leidžia tiksliai nustatyti pardavimo kainą.

Visgi tai yra paslauga, kuri kainuoja. Būsto vertintojų paslaugų kainos svyruoja nuo maždaug 150 iki 300 eurų. Pats vertinimo procesas trunka įvairiai. Atvykęs į vietą, vertintojas apžiūri objektą, įvertina tam tikrus parametrus ir po 2-4 dienų paprastai pateikia išvadas. Tačiau, jeigu objekte yra ne vienas statinys, proceso trukmė gali būti ir gerokai didesnė. 

Na ir paskutinis vertinimo procesas – preliminarus pardavimo kainos vertinimas. Jis gali būti daromas automatizuotai ir būtent tokią vertinimo paslaugą suteikia UNTU sistema. Tačiau tokį vertinimą tiksliai pateiks ir patyrę NT brokeriai. Jie turi žinias bei patirtį, kurios yra reikalingos norint nustatyti tikslią pardavimo kainą. UNTU NT vertinimas – nemokamas, o kai kurie brokeriai tokią paslaugą įkainoja sumomis iki maždaug 100 eurų. UNTU jums gali pateikti patyrusio brokerio rekomendacijas. Kuo labiau patyręs specialistas(-ė), tuo tiksliau bus nustatoma pardavimo arba rinkos vertė. 

Nekilnojamojo turto vertintojas – kvalifikacijos, nauda klientui

Kaip jau minėjome, daug kam klaidingai atrodo, kad vertinimas yra vienodas, nors iš tiesų, tai būsto vertę galima nustatyti net trimis skirtingais būdais. Jeigu ieškote didžiausio tikslumo arba norite kreiptis dėl paskolos, pateikti tikslius išrašus ir ataskaitas, jums reikalingi NT vertintojai ir jų teikiamos paslaugos.

Tuo atveju, kai vertintojų bendrovė ar individualus specialistas yra licencijuoti, sunku pamatuoti jų sugebėjimus kitokiu būdu nei skaitant atsiliepimus ar gaunant rekomendacijas. Jeigu bankas, kredito įstaiga ar patirtį turintys kolegos pateikė rekomendaciją, tikriausiai verta ja pasikliauti. Labiau patyrę ir rinką išmanantys specialistai tikrai tiksliau arba greičiau nustatys rinkos vertę. 

Dar vienas dalykas, į kurį svarbu atsižvelgti – lokacija ir vietovė, kurioje vertintojas daugiausiai dirba. Nors tai dažniausiai nėra pati svarbiausia savybė, tačiau nekilnojamojo turto vertintojai, kurie dirba, pvz., Vilniuje, nelabai tiksliai galėtų nustatyti NT objekto Utenoje ar kitame mieste, vertę. Tai tiesiog truktų ilgiau, nes reikėtų suderinti ir atvykimą, apžiūrą. Galima rasti patyrusių vertintojų ir savo mieste ar iš netolimos apylinkės. Nors tai nėra būtinybė, bet privalumas.

Nekilnojamojo turto vertintojai Vilniuje 

Nekilnojamo turto vertintojai Vilniuje turi bene daugiausiai darbo visoje Lietuvoje. Sostinėje vyksta daugiausiai NT sandorių, vystoma daugiausiai naujų projektų. Vertintojai turi būti pažįstami su rinkos statistika, naujomis įžvalgomis. Vilniuje yra labai daug įvairių mikrorajonų ir vietovių, kurios skiriasi savo specifika, patrauklumu pirkėjams, amžiumi. 

Nekilnojamojo turto vertintojai Kaune

Kaune dirbantys vertintojai arba gerai Kauno miestą ir apylinkes pažįstantys ekspertai gali tiksliausiai nustatyti šiame mieste ir jo apylinkėse esančio NT vertę. Kaunas pastaruoju metu ganėtinai sparčiai plečiasi ir šiame mieste esančio nekilnojamo turto vertė nuolat auga. Savininkams galėtų būti naudinga pasitikrinti ir sužinoti ar verta parduoti!

Nekilnojamojo turto vertintojai Klaipėdoje

Uostamiestyje esantis NT visuomet turi didelę paklausą. Tiek jaunos šeimos, tiek vyresni žmonės nori keltis į vieną gražiausių Lietuvos vietų ir būti arčiau pajūrio. Klaipėdoje esantis nekilnojamas turtas yra vertingas, todėl tikslus vertinimas yra itin svarbus. Tiek naujuose priemiesčiuose, tiek rajono teritorijoje ar pačiame miesto centre esantis NT – unikalus. Geriausiai vertinimą atliks vietiniai arba gretimuose miestuose dirbantys vertintojai. 

Nekilnojamojo turto vertintojai Šiauliuose

Šiauliuose esantis nekilnojamas turtas dažnai pasižymi unikalia specifika. Čia nedirbantys arba Šiauliuose negyvenantys vertintojai ne visada galės tinkamai nustatyti tikslią namo, buto ar sklypo vertę. Verčiausia pasikliauti patikimų partnerių, pažįstamų ar finansų įstaigų rekomendacijomis. 

Nekilnojamojo turto vertintojai Panevėžyje

Norint nustatyti tikslią nekilnojamojo turto vertę Panevėžyje, geriausia kreiptis į patyrusius ir būtent šiame mieste ar jo apylinkėse dirbančius vertintojus.

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.