Nekilnojamo turto pardavimas po paveldėjimo

Natūralu, kad jaunesnė karta, iš vyresniosios paveldi namus, sklypus, sodybas bei pačių įvairiausių rūšių nekilnojamąjį turtą. Būna ir kitų atvejų, kada turtas paveldimas.

Gana dažnu atveju, po paveldėjimo gautą NT nėra galimybių išlaikyti arba vystyti, atnaujinti, todėl priimamas sprendimas parduoti. Tiesa, nereikėtų skubėti priimti sprendimo iš karto. Nekilnojamo turto pardavimas po paveldėjimo yra apmokestintas įstatymo numatyta tvarka, kurią žinant galima parduoti turtą patogiausiu ir mažiausią mokestinę naštą užkraunančiu būdu. Susipažinkite su NT pardavimo po paveldėjimo ypatumais. 

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Esminės NT pardavimo sąlygos po paveldėjimo

Jeigu paveldimą turtą parduodate, reikės sumokėti 15% gyventojų pajamų mokestį (GPM) nuo uždirbto pelno (kaina – rinkos vertė = pelnas). Kartais pelno mokesčio nereikia. Taikomos išimtys jeigu:

  • Šiame būste deklaravote savo gyvenamąją vietą pastaruosius 2 metus;
  • paveldėtą turtą išlaikėte bent 10 metų;
  • parduodate paveldėtą būstą, kuriame savo gyvenamąją vietą deklaravote trumpiau nei 2 metus, bet per 1 metus nuo šio būsto pardavimo, gautas pajamas naudosite kito būsto įsigijimui ir jame deklaruosite savo gyvenamąją vietą.

Greičiausias būdas pasiekti mokestinę lengvatą – 2 metus deklaruoti savo gyvenamąją vietą paveldėtame būste arba tai daryti trumpiau, bet lėšas, gautas už pardavimą, naudoti įsigyjant naujus namus. Visgi nemaža dalis paveldėtojų renkasi laukti ir išlaiko turtą nemažą laikotarpį, prieš parduodami. Tai pasirodo esanti nebloga investicija.

Kiti mokesčiai

Nekilnojamo turto pardavimas po paveldėjimo gali būti organizuojamas bet kada. Turime omenyje, kad norintys gali paveldėtą turtą parduoti kitą dieną ar po daug metų, nes teisės aktai nenumato kažkokių terminų, kada galima ir negalima parduoti būstą.

Nepamirškite, kad gautas pelnas (finansinė nauda) yra apmokestinamas 15% tarifu. Kaip skaičiuojamas pelnas?

Visų pirma – reikia nustatyti paveldėto turto vertę. Paprastesnis būdas yra remtis Registrų centro duomenų bazėje esančia informacija bei sužinoti vidutinę rinkos vertę. Antrasis ir kiek ilgiau trunkantis bei brangesnis būdas – užsakyti nepriklausomų licencijuotų turto vertintojų paslaugas ir sulaukti jų vertinimo.

Jeigu renkatės Registrų centro turto vidutinės rinkos vertės nustatymą, kai kada vertė ataskaitoje gali būti mažesnė nei parduodant. Tačiau nepriklausomai nuo vertės, skelbime nurodyta kaina gali būti aukšta. Tokiu atveju būtų gaunamas nemažas pelnas ir reikėtų sumokėti solidžią sumą gyventojų pajamų mokesčio rinkliavai. 

Jeigu užsisakote turto vertinimo paslaugą, už ją teks sumokėti, tačiau duomenys itin tiksliai atspindės realią jūsų paveldėto NT rinkos vertę. Turėdami šiuos duomenis galite sudaryti tokį sandorį, kuris tikriausiai užkraus mažesnę mokestinę naštą. Tai paveldėtojui yra naudingiau, bet vėlgi, negalima suabsoliutinti šių teiginių, nes pasitaiko ir išimčių. 

Dar yra ir paveldimo turto mokestis. Tai toks mokestis, kuris siejamas su turto paveldėjimu. Jis mokamas išimtinais atvejais. Jo mokėti nereikia, jeigu:

  • Paveldėjote: mirusio sutuoktinio(-ės), vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), globėjų (rūpintojų), globotinių (rūpintinių), senelių, vaikaičių, brolių, seserų nekilnojamą turtą;
  • turto apmokestinamoji vertė neviršija 3 000€;
  • savivaldybės taryba sava nuožiūra sumažino šį mokestį arba nuo jo atleido.

Trumpiau tariant, jeigu turtą paveldi ne pirmos eilės giminaitis ir jo vertė didesnė nei 3 000€ – tikriausiai reikės mokėti paveldimo turto mokestį. Mokestinis tarifas skaičiuojamas nuo 70% paveldimo nekilnojamo (arba kilnojamo) turto apmokestinamos vertės. Paveldimo turto mokesčio dydis yra 5%, kai apmokestinamoji vertė – <150 000€ ir 10%, kai apmokestinamoji vertė >150 000€. Tikslų mokesčio dydį apskaičiuoja notarai. 

PAVYZDYS:

  • Antros eilės pusbrolis paveldi 250 000€ vertės namą.
  • Apmokestinamoji turto vertė – 70% nuo 250 tūkst. EUR – 175 000€
  • Paveldimo turto mokesčio dydis – 10% nuo apmokestinamosios turto vertės arba 17 500€

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Jeigu norite parduoti paveldėtą turtą, vertėtų pradėti nuo tikslios jo vertės nustatymo. Preliminarią informaciją galite nemokamai gauti pasinaudoję UNTU platforma. Nemokamai galėsite ne tik sužinoti preliminarią rinkos vertę, bet ir gauti profesionalią konsultaciją bei rekomendaciją dėl brokerio. Remiantis jūsų lūkesčiais ir turimu NT tipu bei atsižvelgiant į kitų UNTU klientų atsiliepimus, pateiksime brokerio(-ės), labiausiai tinkančios dirbti su jūsų NT pardavimu, rekomendaciją.

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.