Patarimai imant būsto paskolą

Jeigu apsisprendėte imti būsto paskolą, turite būti maksimaliai pasiruošę ir užtikrinti tokiu savo sprendimu. Mes suprantame, kad nėra lengva pasiruošti tokiam rimtam ir ilgalaikiam įsipareigojimui, todėl paruošėme šiokį tokį informacinį gidą apie tai, ką reikia žinoti imant būsto paskolą. Sudėliojome ir pateiksime jums klausimyną su svarbiausiais klausimais. Atsakius į juos žinosite į ką reikia atkreipti dėmesį imant būsto paskolą, kaip gauti maksimalią naudą ir kaip užtikrinti, kad kreditas netaptų nepakeliama našta.

Klausimynas prieš imant būsto paskolą

Štai tie klausimai, į kuriuos būtina žinoti atsakymą, prieš imant kreditą būstui pirkti, statyti ar renovuoti:

  • Ar turite pakankamą lėšų rezervą išlaikyti būstą po to, kai sumokėsite pradinį įnašą?
  • Ar jūsų namų ūkyje gaunamos pajamos yra tvarios?
  • Ar pasiėmę paskolą būstui vis tiek galėsite gyventi oriai ir nepritruksite lėšų kasdienėms išlaidoms?
  • Ar liks lėšų išlaikytiniams (jeigu tokių yra)?
  • Ar planuojate, bent jau artimiausiu metu, likti Lietuvoje ir neišsikelti į kitą šalį?
  • Ar esate pasiruošę pakelti naujo būsto mokestinę naštą (komunaliniai mokesčiai žiemos metu, NT mokesčiai, kita.)?
  • Ar suplanavote visus įsikėlimo į būstą ir/ar jo įrengimo žingsnius?
  • Ar perkate būstą atidžiai išsirinkę geriausią įmanomą variantą rinkoje?

Jeigu į šiuos klausimus atsakėte „Taip“ – ko gero esate gerai pasiruošę įsipareigojimui ir galite kreiptis į finansų įstaigą dėl kredito gavimo.

Be abejonės, būtina žinoti ir Lietuvos banko išdėstytus Atsakingo skolinimo nuostatus bei juos atitikti, bet tai – savaime suprantama informacija.

Dažniausiai būsto kreditą imančių asmenų daromos klaidos

Kadangi būsto paskolos – bene dažniausiai pasirenkamas būsto pirkimo metodas visame pasaulyje, neišvengiama ir klaidų (tiek iš kreditorių, tiek iš pirkėjų pusės). Apžvelkime dažniausiai daromas pirkėjų klaidas, kad būtų aišku, kokie žingsniai imant būsto paskolą yra teisingi, o kurių reikėtų vengti.

Pirma klaida – iš tėvų ar giminių pasiskolintas pradinis įnašas

Pradinis įnašas privalo būti sukauptas jūsų asmeninėmis lėšomis. Jeigu jas pasiskolinsite iš artimųjų, ne tik, kad pažeisite skolinimo taisykles, bet ir padarysite sau meškos paslaugą. Tai sukelia papildomų nepatogumų bei nepadeda ugdyti paskolos laikotarpiu be galo svarbių taupymo įgūdžių.

Antroji klaida – skubėjimas imti kreditą ir pasiūlymų nepalyginimas

Kai imamas kreditas, gavėjui nereikėtų skubėti imti pirmo pasitaikiusio pasiūlymo. Geroji praktika pataria surinkti kuo daugiau preliminarių pasiūlymų iš bendrovių ir eiti vis į naują įstaigą derantis dėl palūkanų. Net ir 0,2% siekiantis skirtumas tarp palūkanų gali leisti sutaupyti tūkstančius eurų.

Trečia klaida – paskola imama neturint sėslaus gyvenimo vizijos

Jeigu imate būsto kreditą, bet net nežinote ar po 3-5 metų dar norėsite gyventi toje vietoje, geriau neįsipareigoti. Būsto kreditas apsimoka tuomet, kai žinote, kad tikrai norite gyventi šiame name arba būtent čia kurti savo gyvenimą!

Ketvirtoji klaida – nelieka lėšų įrengimui

Daug kas taip pat perskuba imdami kreditą ir neapskaičiuoja to, kad reikia papildomų lėšų ir investicijų norint naujus namus paversti gyvenimui tinkama vieta. Tad reikalingas ne tik pradinis įnašas imant būsto paskolą, bet ir papildomi finansai baldams, interjerui. 

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Taigi, apžvelgėme kas yra paskola būstui – ką reikia žinoti prieš ją imant? Jeigu norite palengvinti finansinę naštą prieš imant būsto kreditą, galite parduoti savo seną būstą naudodamiesi UNTU paslauga. Čia galėsite greitai ir nemokamai sužinoti savo NT rinkos vertę bei gauti nešališką, išsamią ir profesionalią konsultaciją dėl būsto pardavimo. Gausite kitų klientų atsiliepimais ir pardavimo rezultatais paremtą brokerio rekomendaciją, su kurio(-s) paslaugomis turėtų pavykti parduoti NT už geriausią kainą!

Tikimės, kad šie patarimai prieš imant būsto paskolą buvo naudingi ir galėsite lengviau rasti būtent tokį sprendimą, kurio jums reikia!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.