Nekilnojamo turto keitimas, mainai

Yra labai įvairių sprendimų, kuomet norisi arba prisireikia pakeisti būstą. Naujus namus galima nuomoti, įsigyti iš karto, rinktis išperkamąją nuomą, imti būsto paskolą arba senuosius namus išmainyti. Taip, taip, egzistuoja tokia paslauga kaip nekilnojamo turto keitimas/mainai. Toks pasirinkimas populiarus buvo sovietmečiu, bet atsiradus būsto paskoloms, poreikis mainymui beveik išnyko. Visgi, kuomet paskolos gavimo sąlygos vis griežtėja ir atsiranda tiek daug skirtingų poreikių turinčių vartotojų, natūralu, kad kai kada mainai yra pats geriausias pasirinkimas. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip vyksta NT keitimas bei mainai, kokie tokio sandorio privalumai, minusai ir rizikos. Pradėkime!

Kaip vyksta nekilnojamo turto keitimas?

Kad įvyktų NT mainai, sandėryje turi dalyvauti dvi, vienodai suinteresuotos šalys. Beveik neįmanoma, kad kažkas sutiktų mainyti naują objektą į senos statybos (nebent verčių/kainų santykis yra labai palankus), todėl turbūt 99% tokių sandorių įvyksta antrinėje rinkoje.

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Tikrai nėra lengva rasti fizinį ar juridinį asmenį, kurie sutiktų mainyti NT. Dėl to tokių sandorių realizavimas trunka nemažai laiko, o daug ką gali ir varginti visas procesas.

Radus kitą šalį, kuri sutinka mainyti, sudaroma mainų sutartisir abiejų NT savininkai tiesiog apsikeičia nuosavybėmis. Tiesa, nekilnojamo turto keitimasbarteriu neretai neapsieina be priemokų. Jeigu norite arba tikitės gauti priemoką, dažniausiai tokį lūkestį reikia pagrįsti. Tam naudojami nepriklausomų ekspertų atliktos nekilnojamo turto vertinimo ataskaitos.

Kokios pagrindinės kliūtys kyla bandant mainyti NT?

Negalima sakyti, kad mainyti labai paprasta ar lengva. Didžiausia kliūtis, kuomet siekiama mainyti nekilnojamą turtą yra tai, jog beveik niekada niekas neieškos mainyti dviejų, tokių pačių ar labai panašių objektų. Ką turime omenyje?

  • Jeigu mainomas nesenos statybos butas naujame rajone, tai jį tikriausiai ieškoma keisti į didesnį butą, nuosavą namą ar sklypą;
  • sodybos kaime savininkai, ko gero, nemainys jos į kitą sodybą, o ieškos būsto mieste ar atvirkščiai.

Norime pasakyti, kad dažniausiai mainuose dalyvauja dvi šalys, kurios nori gerokai pakeisti savo gyvenamą aplinką arba apsikeisti turimu turtu.

Taigi didžiausia kliūtis – rasti tokį NT savininką, kuris mano, jog jūsų turimas NT jam būtų naudingas ir jam(-ai) apsimokėtų keistis. Būtent dėl to, kad beveik nėra dviejų skirtingų identiškos vertės objektų, ypač, jeigu jie yra skirtingo tipo (pvz., namas ir butas ar sodyba ir sklypas). Tad, jeigu esate pasiruošę mainyti ir keistis nekilnojamu turtu, žinokite, kad mainų sutartisbene visada sudaroma su numatyta kažkurios šalies priemoka.

Bandant mainyti nekilnojamą turtą kliūčių taip pat kelia: nepilnai padengti finansiniai įsipareigojimai (ne iki galo išsimokėta paskola), atstumas tarp objektų, nevienoda būklė, asmeninės savininkų ambicijos. 

Nekilnojamo turto mainų privalumai

Jeigu nekilnojamo turto mainaiįgyvendinami sėkmingai, tuomet tai gali leisti už labai gerą vertę ar net be visai jokių išlaidų persikelti į svajonių namus.

Be to, išvengiama ilgalaikių finansinių įsipareigojimų bankui ar kitai kredito įstaigai. Jeigu nors vienas iš mainomų objektų yra sklypas arba neužbaigtas projektas, tai mainų procesasleidžia atgauti investicijas arba pasiekti tokį sprendimą, kuris leistų toliau nebe prarasti pinigų.

Galiausiai reikėtų paminėti, kad nekilnojamo turto keitimaskartais yra vienintelis pasirinkimas. Tuo atveju, kai savo NT nepavyksta parduoti metų metus, vertėtų pradėti ieškoti tarpininkų arba suinteresuotų šalių, kurios neatmestų galimybės mainyti.

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Jeigu dvejojate ar mainai yra geriausias pasirinkimas jums, pasinaudokite nemokama UNTU NT vertės nustatymo paslauga!

Nemokamai ir iš karto sužinokite apytikslę savo buto ar namo rinkos vertę bei žinokite, už kiek toks NT galėtų būti parduodamas. Tuo atveju, kai pardavimas atrodo patrauklesnis scenarijus, UNTU komanda galės suteikti profesionalią, nešališką ir labai praktiškai naudingą konsultaciją dėl jūsų būsto pardavimo. Remiantis jūsų lūkesčiais ir nekilnojamo turto tipu atrinksime tą brokerį(-ę), kurie labiausiai tinka dirbti su pardavimu!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.