Reikalavimai būsto paskolai gauti

Jeigu svarstote apie naujus namus ar svajonių būstą, ko gero neapsieisite be būsto paskolos. Sutaupyti visą sumą iš karto – sudėtinga bei trunka be galo daug laiko, todėl daugelis paprasčiausiai renkasi imti būsto kreditą. Jeigu atsakingai pasvėrėte savo finansines galimybes ir pasiryžote pirkti arba statyti naujus namus, jums bus aktualu sužinoti, ko reikia norint gauti būsto paskolą? Lietuvos finansų įstaigos (bankai, kreditų unijos, skolinimo platformos ir t.t.) skolinti gali tik besivadovaudamos Lietuvos banko priimtais Atsakingo skolinimo nuostatais. Remiantis šiuo dokumentu ir nustatyti reikalavimai būsto paskolai gauti. Pasižiūrėkime į juos!

Kokių dokumentų reikia?

Svarbiausias dalykas, norint gauti paskolą – reikiamų dokumentų pateikimas finansinei institucijai. Tik nustatę jūsų tapatybę, įvertinę mokumą bei turėdami visą informaciją apie perkamą NT, bankai ar kredito įstaigos galės suteikti kreditą. Štai tie dokumentai, kurių reikia bankui ar finansų įstaigai:

  • Tapatybės dokumentai (Pasas, asmens tapatybės kortelė);
  • įvairūs sutikimai dėl asmens duomenų tvarkymo ir pati kredito gavimo paraiška (šiuos dokumentus jums pateiks pati kredito įstaiga);
  • pažyma iš darbovietės dėl darbo užmokesčio (su įmonės vadovo, vyr. finansininko arba atitinkamas pareigas užimančių asmenų parašais);
    • jeigu pajamas gaunate ne pagal darbo sutartį (nedirbate samdomo darbo), reikalingi atitinkami dokumentai (pvz., pajamų žurnalas, išrašai, sutartys ir pnš.,);
  • sutuoktinio(-ės) sutikimas, jeigu paskolą imate būdami santuokoje.

Vėliau dar reikės pateikti perkamo NT vertinimo ataskaitą.

Šis sąrašas apima dokumentus, kurie reikalingi imant standartinę paskolą (kreditą) būsto įsigijimui. Jeigu reikia kredito rekonstrukcijai arba reikalinga valstybės iš dalies kompensuojama paskola būstui, tuomet dokumentų sąrašas kiek skiriasi ir plečiasi.

Rekonstrukcijai ar statybai imamos paskolos reikalavimuose atsiras: rangos dokumentai, sutartys statybai, nuomai, grafikai, kiti išrašai.

Na, o valstybės kompensuojamai paskolai gauti reikia ir savivaldybės išduotą pažymą apie tinkamumą pretendavimui į subsidiją.

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Kokie reikalavimai keliami paskolos gavėjui?

Paskolos gavėjas turi atitikti Atsakingo skolinimo nuostatuose iškeltus reikalavimus. Jeigu atitinkamos visos sąlygos, tuomet paraiška bus patvirtinta ir klientas gaus būsto kreditą.

Paskolos gavėjas turi turėti bent 15% būsto vertės arba kainos (skaičiuojama pagal mažesnį dydį) atitinkantį pradinį įnašą. Pradinio įnašo pinigai privalo būti nuosavos lėšos. Tai negali būti pasiskolinti ar svetimi pinigai.

Paskolos gavėjas taip pat privalo gauti tvarias pajamas bent 6 mėnesius iki paraiškos pateikimo datos. Jeigu pajamas gaunate ne iš darbovietės, realiau tikėtis, kad finansų įstaiga reikalaus ataskaitų apie stabilias pajamas 12-24 mėnesių laikotarpiu.

Reikia, kad pajamos „į rankas“ būtų gerokai didesnės už numatomą mėnesio įmoką. Ji, sudėjus kartu su kitų įsipareigojimų suma (jei tokių yra), negali būti didesnė už 40% grynųjų mėnesio pajamų. Jeigu paskolą ima sutuoktiniai, skaičiuojamos bendros namų ūkio pajamos.

Atitikus šiuos reikalavimus, realu tikėtis gauti kreditą būstui įsigyti, renovuoti ar statyti.

Jeigu įdomu, tai Lietuvoje galiojantys skolinimo nuostatai labai primena ir yra paremti tomis taisyklėmis, kurios galioja Švedijoje.  

Papildomi niuansai

Dauguma kredito įstaigų gali reikalauti jus ne tik apdrausti perkamą būstą, bet ir apsidrausti gyvybę.

Jeigu perkate būstą arba planuojate statyti, renovuoti būstą, kuris nėra pagrindinė gyvenamoji vieta, gali reikėti didesnio pradinio įnašo arba trumpėja maksimalus kredito ėmimo terminas (pvz., nuo 30 iki 20 ar 25 metų).

Paskolą galima imti su kintamosiomis arba fiksuotomis palūkanomis. Kreditą galima grąžinti linijiniu arba anuiteto metodu.

Netikėtai pasikeitus gyvenimo aplinkybėms (pvz., gimus vaikui, sumažėjus pajamoms, netekus darbo ar pnš.) kredito įstaiga atidės įmokų mokėjimą sutartyje numatytam laikui.

Kai kada gali būti reikalingos užtikrinimo priemonės (garantija, laiduotojas ir kt.). Apie tokios priemonės poreikį jus informuos pati kredito įstaiga.

Alternatyva būsto paskolai

Jeigu nenorite įsipareigoti bankui labai ilgam laikotarpiui, verta pasvarstyti apie alternatyvius sprendimus. Vienintelė reali alternatyva būsto paskolai yra išperkamoji nuoma. Pasirinkus šią paslaugą nereikia kaupti tokio didelio pradinio įnašo ir pakanka vos kelių procentų avanso.

Visgi, išperkamosios nuomos atveju taikomos kiek kitokios sąlygos. Pavyzdžiui, maksimalus grąžinimo laikotarpis – 10m. (dauguma bendrovių apskritai neteikia tokios paslaugos ilgiau nei 36 ar 60 mėnesių terminui), todėl mėnesio įmokos būtų gerokai didesnės nei imant būsto paskolą.

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Jeigu norite gauti būsto paskolą, bet trūksta lėšų pradiniam įnašui, galite apsvarstyti esamo būsto pardavimą!

UNTU sukurtas algoritmas padės nemokamai ir greitai nustatyti jūsų NT vertę. Remiantis naujausiais duomenimis iš Registrų centro duomenų bazės, kone akimirksniu galėsite sužinoti realią savo būsto vertę rinkoje.

Jeigu susidomėsite pardavimu, galėsite gauti nešališką ir profesionalią konsultaciją iš mūsų komandos. Papildomai, remdamiesi mūsų duomenų bazėje esančiais klientų atsiliepimais bei sandorių sudarymo rezultatais, pasiūlysime ir labiausiai tinkančių brokerių paslaugas. Su UNTU ne tik lengvai sužinosite būsto vertę, bet ir rasite kompetentingiausius ir labiausiai patyrusius brokerius, kurie padės parduoti NT už geriausią kainą!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.