Buto pirkimo pardavimo sutartis

Buto pardavimas ar pirkimas neįmanomas be pirkimo pardavimo sutarties. Iš pradžių sudaroma preliminari buto pirkimo pardavimo sutartis, o po to sandorį patvirtina notaras, taip užbaigdamas sandorį ir įtvirtindamas jį teisiškai.

Preliminarios sutarties pavyzdys ar šablonas yra prieinamas internete, tačiau norint sklandžiai pasiruošti sandoriui, šablono dažnai nepakanka. Profesionali UNTU pagalba gali smarkiai padėti įgyvendinant pardavimo ar pirkimo sandorį. Ruošiant dokumentus ir pažymas notarui, reikalingas maksimalus tikslumas ir aukščiausia kompetencija. Šių dokumentų tvarkymas gali būti patikėtas tik kompetentingiems profesionalams ir ekspertams. UNTU turi patirtį ir žinias, kurios užtikrina, kad mūsų suteikiamas dokumentų tvarkymas turės didelę naudą kiekvienam pirkėjui ir pardavėjui.

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Dokumentai reikalingi perkant butą

Perkant butą reikalingi dokumentai ir jų sąrašas yra gerokai trumpesnis nei tai, ko reikalaujama iš pardavėjo. Jeigu pirkėjas perka nuosavomis lėšomis, reikalingas tik galiojantis asmens dokumentas ir sutuoktinio(-ės) sutikimas, jeigu pirkėjas(-a) yra susituokę. Tuo atveju, kada butas perkamas išsimokėtinai – su paskola, be abejonės, reikalinga ir patvirtinta kredito sutartis. Tik tokiu atveju notaras galės patvirtinti sutartį ir įteisinti sandorį.

Dokumentai reikalingi parduodant butą

Štai buto pardavimo dokumentai, kurių reikia pardavėjui:

  • Asmens tapatybę įrodantis dokumentas (pasas arba tapatybės kortelė);
  • išrašas iš Registrų centro, kuris įrodo, jog jūs esate buto savininkai;
  • Pagal poreikį, leidimai iš sutuoktinių, teismo (jei turite atžalų), bendrasavininkio atsisakymas pirkti (jeigu parduodama dalis buto trečiajai šaliai), kredito įstaigos sutikimas parduoti (jeigu butas vis dar su paskola), bendrijos sutikimas (jeigu butas yra bendrijoje).
  • energetinio naudingumo sertifikatas (nauji butai jau turi, seniems reikia įsigyti vertinimo paslaugą);
  • pirkimo pardavimo sutartis (preliminari ir notarinė).

Gali prireikti ir kitų dokumentų, tačiau svarbiausius – išvardinome.

Jeigu pirkėjas perka butą su paskola išsimokėtinai, tuomet buto pirkimo pardavimo dokumentai dar pasipildo turto vertinimu.  Jį paruošia kredito įstaigos rekomenduoti arba jūsų, arba pirkėjo pasirinkti, licencijuoti turto vertintojai.

Buto pirkimo pardavimo sutartis pas notarą

Po to, kai pasirašoma preliminari sutartis ir sutvarkomi visi formalumai, galima kreiptis pas notarą. Šie teisininkai yra valstybės įgalioti tarnautojai, kurie galutinai patvirtina pirkimo pardavimo sutartį. Tad buto pardavimo sutartis pas notarą yra įgalinama ir tampa galiojančia. Apeiti notaro paslaugų neįmanoma, todėl reikėtų kuo geriau pasiruošti šiam etapui, kad procesas praeitų sklandžiai Buto pirkimo pardavimo sutarties pas notarą kaina priklauso nuo pačio sandorio dydžio. Yra ir tam tikrų fiksuotų mokesčių, tačiau nemaža dalis – kintami. Sumoje, už notaro paslaugas reikia mokėti maždaug 0,5-0,7% nuo sandorio vertės. Šį mokestį dažniausiai padengia abi šalys po lygiai arba pagal susitarimą. Įvairių notaro paslaugų kaina:

  • Pirkimo-pardavimo sutarties patvirtinimas – 0,45% nuo visos sumos (tarp 28,96 ir 5792,40 eurų);
  • Konsultacija – 2,89 – 57,92 Eur
  • Su duomenų tikslinimu susijusių paslaugų atlikimas – iki 10,86 Eur
  • Užsakymo registruoti teises suformavimas – 8,69 Eur
  • Su sandorio projekto parengimu, tvirtinimu ir kitomis paslaugomis susijęs atlygis – 23,46 – 66,61 Eur
  • Kitų paslaugų mokestis – priklauso nuo sandorio vertės.

Sklandus dokumentų tvarkymas su profesionalų pagalba

Jeigu kreipsitės į UNTU – nereikės gaišti brangaus laiko ir galėsite sandorį realizuoti daug greičiau nei viską darydami savomis jėgomis. Pakonsultuosime, atsakysime į klausimus bei paruošime visus dokumentus, kurie reikalingi sėkmingam pirkimo pardavimo sandoriui. Turime reikiamą patirtį bei atsakingai žiūrime į kiekvieno kliento užklausą, tad jums nereikės eikvoti savo brangaus laiko ir tik atvykti pas notarą galutinės sutarties pasirašymui!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.