Ką reikia žinoti nuomojantis butą

Buto nuoma – populiari ir tuo pačiu vis populiarėjanti paslauga. Nors įprastai butus nuomojasi studentai, jaunos šeimos arba į miestą neseniai atsikraustę žmonės, tačiau žinios apie nuomą gali praversti kiekvienam iš mūsų. Jeigu šiuo metu ieškote buto nuomai arba galvojate, jog netolimoje ateityje reikėtų nuomotis butą – štai svarbiausi dalykai, kuriuos jums reikia žinoti!

Ne visi nuomotojai vienodi

Pirmas dalykas, ką reikia žinoti nuomojantis butą – ne visi nuomotojai bus tokie patys. Jeigu praėjusi patirtis buvo gera ar bloga, tai tikrai nereiškia, kad ir kita patirtis bus tokia pati. Dažniau nei rečiau nuomotojai turi ganėtinai panašias vertybes ir skeptiškai žiūri į tuos pačius dalykus.

Tačiau vieni žmonės mėgsta dažniau užsukti, domėtis ir stebėti viską iš arčiau bei jaudinasi dėl to ar nuomojamame bute vyrauja tvarka. Na, o kiti atrodo labiau atsipalaidavę, labiau pasitiki nuomininkais.

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Kad ir kokio nuomotojo bute atsirastumėte, svarbu atitikti jo lūkesčius (nuomą mokėti laiku, negadinti turto, palaikyti tvarką) bei prisitaikyti prie jo nustatytų sąlygų. Tai – svarbiausias dalykas iš psichologinės pusės.

Turėkite omenyje ir tai, kad ilgalaikiams nuomininkams (sutartis sudarantiems bent 12 mėnesių – teikiama pirmenybė).

Sutartis saugo ir jus, ir nuomotoją

Jeigu nuomojatės būstą be sutarties, iš tiesų esate netiesioginiai nuomotojo geros valios įkaitai. Jeigu jie nuspręs jus iškeldinti be išankstinio perspėjimo, pakelti nuomos mokestį, įvesti naujas, kad ir nesąžiningas sąlygas arba kitaip pakeisti jūsų gyvenamąsias sąlygas.

Jeigu sudarėte sutartį, nepakliūsite į nesąžiningo elgesio pinkles bei apsaugosite savo depozitą ir galėsite jaustis ramiau dėl savo gyvenamosios vietos ir stabilumo. Be to, patys galėsite iniciatyviau elgtis, jeigu susidursite su tuo, kas jūsų netenkina.

Jūsų teisės

Nuomininkas turi labai daug ir labai įvairių teisių. Visų jų išsamiai aptarti viename straipsnyje nepavyktų, todėl atkreipsime dėmesį į tai, dėl kokių teisių bei pareigų dažniausiai kyla klausimų.

  • Jūs turite teisę gyventi nuomojame bute iki paskutinės dienos, kuri numatyta sutartyje. Net, jeigu nuomotojas spaudžia ar reikalauja išsikelti anksčiau, sutarčiai nepasibaigus neprivalote to padaryti, jeigu nepažeidėte nuomos sutarties.
  • Jeigu buvote išprašyti arba iškelti iš buto dėl to, kad pasikeitė savininkai, nuomotojai turėtų jums atlyginti patirtus nuostolius.
  • Būsto savininkas negali įeiti į būstą be visapusiško leidimo, nebent įtariama, kad kažkas nutiko – pvz., vyksta nusikaltimas.
  • Turite būti bent 28 dienas prieš iškeldinimą raštu informuoti apie tokį nuomotojo sprendimą
    • Terminas ilgėja iki 8 savaičių, jeigu gyvenote ilgiau nei 5 metus;
    • 12 savaičių – jeigu gyvenote 10 ar daugiau metų

Nors daugiausiai problemų kyla dėl nesutarimų iškeldinimo metu, tačiau turbūt taip pat naudinga žinoti, kaip elgtis, jeigu reikia remontuoti arba sutvarkyti atsiradusias problemas. Nors pagal taisykles, už gyvenamųjų patalpų ir aplinkos priežiūrą bei elektros, vandens, šildymo, dujų ir kitų inžinerinių sistemų būklę atsakingas nuomotojas, bet tikriausiai nesinori skambinti jam ar jai, kad iškviestų meistrą pakeisti lemputę ar įsukti varžtą.

Daugumą mažmožių tikriausiai patogiau atlikti patiems, bet prieš darydami pirmą kartą, geriau paklauskite nuomotojo ar jis neprieštarautų, kad jūs padarytumėte tai ir, jeigu kartosis, tai darysite neatsiklausę ir panašiai.

Visgi, jeigu reikalingas rimtesnis remontas – nieko patys nedarykite ir visuomet derinkite darbus su buto šeimininkais.  

Jūsų pareigos

Prieš pasirašydami nuomos sutartį, turite suprasti, kad turite ne tik teises, bet ir pareigas.

Kaip nuomininkai, privalote daryti viską, kad kuo labiau išsaugotumėte baldus, buitinę techniką, įrangą ir kitus daiktus, esančius bute. Nors nelaimingų atsitikimų pasitaiko, tačiau turėkite omenyje, kad sukeltą žalą (pvz., išteptas sienas, sulaužytas rankenas ir t.t.) gali tekti padengti.

Dažnai kyla klausimai, kas galima, o kas negalima įsikėlus į nuomojamą būstą. Informaciją apie savo įsipareigojimus rasite sutartyje. Kai kurias atsakomybes, be abejonės, galite pasidalinti ir žodžiu.

Jūsų finansai

Prieš nuomojantis butą, reikėtų objektyviai įvertinti savo finansų padėtį. Jeigu renkatės butą nuomai, už šią paslaugą nereikėtų mokėti daugiau nei 30% grynųjų jūsų arba namų ūkio pajamų. Optimalu nuomai skirti 20-25% to, kas gaunama „į rankas“.

Buto nuomos kaina kai kada gali būti nurodoma be komunalinių mokesčių, arba su jais. Atkreipkite į tai dėmesį bei aiškiai gaukite informaciją apie taikomus mokesčius ir kas juos turi padengti.

Galiausiai – nepamirškite depozito ir sutarti dėl palankaus mokėjimų grafiko. Patarimas – jeigu butas jums labai patiko, bet negalite pasirašyti sutarties šią akimirką, palikite 100-200€ dydžio rezervaciją šeimininkams. Su šiuo rezervacijos mokesčiu iš karto apsisaugosite nuo to, kad kažkas neišsinuomotų tą butą greičiau už jus.

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Jeigu būsto nuomai ieškote tam, nes ruošiatės parduoti turimą NT – kreipkitės į UNTU. Čia galėsite greitai, nemokamai ir automatiškai sužinoti apytikslę savo NT rinkos vertę ir gauti nešališką konsultaciją dėl pardavimo. Pasiremdami turima informacija padėsime išsirinkti geriausią brokerį jūsų turto pardavimui!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.