Kaip išnuomoti butą

Jeigu jus domina buto išnuomavimo procesas ir reikalingi profesionalūs patarimai – užsukote būtent ten, kur reikia! Šiame straipsnyje apžvelgsime svarbiausias detales ir niuansus, kurie yra svarbūs bandant nuomoti butą. Nesvarbu, kurioje Lietuvos vietoje tai darysite, štai gidas, kaip išnuomoti butą. 

Verslo liudijimas – ar verta jį įsigyti?

Legaliai nuomojant būstą kaip fiziniam asmeniui, galima rinktis nuomoti su verslo liudijimu ar be jo. Paprastai sakoma taip, kad, jeigu nuomojate nedidelį butą ar kambarį ir už patalpas gaunate mažiau nei 380€ per mėnesį, geriau verslo liudijimo neimti. Tuomet deklaruojate pajamas iš nuomos metų gale ir sumokate 15% GPM mokestį. Jeigu nuomos pajamos didesnės – įsigykite verslo liudijimą, nes sumoje mokesčiai bus mažesni.

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Rašytinė ir žodinė nuomos sutartis

Rašytinė nuomos sutartis gali būti sudaroma ir jei neturite verslo liudijimo. Tokiu atveju sutartyje reikia nurodyti visus įkainius, mokesčius, abiejų šalių teises ir pareigas. Patogiausia nuomos sutartį sudaryti su brokerių (tarpininkų) arba teisininkų pagalba mat internete esantys šablonai ne visada atitiks iškilusius poreikius.

Žodinę sutartį vis dar linkę sudaryti nemaža dalis nuomotojų, nes su ja galima sudaryti tokį sandėrį, kuris abiem pusėms atrodo naudingesnis. Nuomotojui sumažėja mokestinė našta, o nuomininkas gali mokėti kiek mažiau.

Visgi tai yra neteisėta veikla, o ką jau kalbėti apie ginčų ar problemų sprendimą. Esant žodinei sutarčiai jis yra beveik neįmanomas, nes sąlygos tikrai pasimiršta, abi pusės jas linkusios traktuoti gerokai skirtingai ir dėl to kyla aibės kivirčų ir nesutarimų. 

Kaip išsirinkti nuomininkus?

Visų pirma – adekvačiai nustatykite nuomos kainą, skelbime arba pasiūlyme aprašykite visus buto privalumus bei apribojimus nuomininkams (pvz., priimate tik be gyvūnų, mažų vaikų, ieškote nuomininkų ne mažiau 6 mėn. ir taip toliau). 

Jeigu neturite laiko aprodyti butą ir tartis dėl apžiūrų, pasisamdykite tarpininkus. 

Nuomininkus rinkitės pagal tai, kaip jie su jumis bendrauja, kaip elgiasi apžiūros metu bei kaip pavyksta su jais susitarti. Jeigu žmonės vos atėję apžiūrėti būsto jau imasi kelti savas sąlygas arba reikalauti pakeitimų, turbūt geriau būtų tęsti paieškas. Tačiau, jeigu mandagiai klausia ir stengiasi kuo daugiau sužinoti, tokiu nuomininku pasitikėti galima!

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Tokiu atveju, jeigu svarstote ne tik kaip išnuomoti butą, bet ir tarp būsto nuomos ar pardavimo, jums tikrai pravers nemokama UNTU konsultacija!

Pasinaudokite mūsų platforma ir nemokamai sužinokite savo NT objekto vertę. Turėdami ataskaitą galėsite gauti nemokamą konsultaciją iš mūsų komandoje dirbančių specialistų, kurie nešališkai patars, kokie sprendimai jums būtų naudingiausi ir padės parinkti tokį brokerį, kuris geriausiai tiktų parduoti jūsų NT. Brokeriai parenkami remiantis UNTU klientų atsiliepimais ir pačių pardavėjų darbo rezultatais!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.