Kaip parduoti butą?

Norėdami įsikelti į naujus namus, įsigyti sklypą ar padidinti santaupas, galite parduoti turimą butą ir taip sukaupti lėšų naujo NT pirkimui ar įgyvendinti kitus tikslus.

Tačiau parduoti butą nėra taip paprasta, kaip du kart du. Reikia žinoti sandorių sudarymo ypatumus bei tam tikrą teorinę ir praktinę informaciją apie tai, kaip parduoti butą. Nėra vieno teisingo kelio, kaip parduoti, bet tikrai yra ne vienas patarimas, kuriuo vadovaujantis turėtų būti lengviau įvykdyti pelningą sandorį. 

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Pasiruošimas parduoti

Jeigu psichologiškai nusiteikėte būstą parduoti, turite du pasirinkimus – viską daryti patys arba samdyti tarpininkus (brokerius). Didesnė dalis žmonių supranta, kad pardavimui reikia nemažai laiko ir darbo, todėl bent jau apsvarsto galimybę kreiptis į NT brokerius ir po pasitarimo arba rekomendacijos, visgi patiki pardavimą kuruoti tarpininkams. Kokia iš to nauda?

  • Nereikia rūpintis dokumentų tvarkymu;
  • nereikia sukti galvos dėl kainos nustatymo;
  • nereikia kurti įtaigaus aprašymo, daryti nuotraukų;
  • nereikia bendrauti su nepažįstamais žmonėmis, pasakoti apie butą, planuoti ir tartis dėl jo aprodymo.

Tuo atveju, kai brokerio paslaugų atsisakote ir parduoti nusprendžiate savomis jėgomis, reikės bent kelių savaičių (ko gero) surinkti visiems dokumentams. Na, o kai patalpinsite skelbimą, gali reikėti aprodyti butą bent kelis kartus per dieną, todėl, jeigu tai bus tas būdas, kaip pasirinksite parduoti butą – privalote turėti laiko. Jeigu statysite savo sąlygas pirkėjams ir prie jų neprisitaikysite, didžiąją dalimi juos atbaidysite.

Taigi, kai sprendžiate kaip parduoti butą, turėkite omenyje, kad brokeris padės išspręsti didžiąją dalį galvos skausmu tapti galinčių problemų. Be to, už jų paslaugas mokėti reikia tik sėkmės atveju. Tad nors negalima teigti, kad pasirinkę brokerį iš karto užsitikrinsite pardavimą, bet pasidomėti teikiama nauda – verta!

Kokios dažniausiai pasitaikančios klaidos?

Dažniausiai klaidų pardavėjai padaro tuomet, kai labai skuba realizuoti turtą rinkoje ir nepagalvoja apie savo sprendimų pasekmes. 

Štai pavyzdžiui, jeigu apsiimama butą parduoti be profesionalių tarpininkų pagalbos, nepagalvojama, kad tai kainuos laiko. Nukenti nervai, klientai ir sumažėja potencialaus sandorio tikimybė. Yra ir daugiau mėgėjiškų arba labai brangiai kainuojančių klaidų, kurių reikėtų išvengti, kuomet norite parduoti butą už geriausią įmanomą kainą. Tos klaidos:

  • Neteisingai nustatyta kaina – dėl neteisingo kainos nustatymo nepavyksta pritraukti pirkėjų (jei per didelė) arba negaunama maksimali nauda (jei per maža)
  • Butas neparuoštas pardavimui – jeigu patalpos neišvėdintos, neišvalytos ir nepašalinti asmeniniai daiktai, tikimybė parduoti mažėja
  • Emocionalus prisirišimas – pardavimas ir piniginis sandoris negali būti pernelyg stipriai susietas su jūsų emociniu prieraišumu prie būsto, pasistenkite prieš parduodami atsiriboti
  • Buto aprodymas tamsiu paros metu – vienintelė išimtis galėtų būti tuo metu, kada būstas turi nuostabią miesto ar gamtos panoramą iš aukšto. Nors net ir tuomet geriau viską aprodyti dienos šviesoje, kad viskas atrodytų kuo natūraliau. 
  • Neparuošti dokumentai – visapusiškas dokumentų sutvarkymas gali užimti ir kelias savaites, todėl pasirūpinkite tuo, kaip įmanoma anksčiau
  • Pernelyg išrankus požiūris į pirkėjus – nors turbūt svarbu rinktis geriausią įmanomą kandidatą, tačiau nepamirškite, kad jums svarbiausia yra sudaryti sandorį, o ne rasti geriausius draugus, kurie dar ir būtų pirkėjai

Kiek laiko viskas trunka?

Vienas iš aktualiausių ir svarbiausių klausimų, kuris kyla pardavėjams, nepriklausomai nuo to ar jie pasirinko brokerių paslaugas ar ne – „Kiek laiko reikės, kol pavyks parduoti butą?“. Vienareikšmiško atsakymo nėra, nes kiekvieno NT objekto pardavimo procesas gali būti labai skirtingas.

Labai daug laiko prie pardavimo prisideda tuomet, kai reikia tvarkyti dokumentus. Paruošti visas ataskaitas nuo A iki Ž gali trukti ir keletą savaičių ar net porą mėnesių (jeigu susiduriate su nesklandumais), todėl tai, bent jau pradėti reikėtų dar neįdėjus skelbimo.

Pats laikas nuo skelbimo įkėlimo iki tol, kol pradės plūsti klientų užklausos ar iki kol gausite konkrečius pasiūlymus irgi yra individualus. Štai trijų kambarių butas naujos statybos name Vilniaus Pilaitės mikrorajone ar augančiame Kauno ar Klaipėdos priemiestyje gali būti nupirktas ir per porą savaičių. Na, o štai XIXa. statybos name esantis, Provanso stiliumi įrengtas butas arba labai unikalios išvaizdos NT stovėti gali ir kelis mėnesius.

Norint greičiau parduoti, reikia suderinti keletą aspektų: kainą, aprodymų skaičių, buto lokaciją bei įrengimo kokybę ir skelbimą. Jeigu visi šie faktoriai yra palankūs bei veikia išvien, tikimybė parduoti auga ir turėtų pavykti greičiau realizuoti NT rinkoje. 

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Buto pardavimo procese jums tikrai padės UNTU platforma. Naudodamiesi UNTU sistema, galite nemokamai ir greitai gauti automatizuotą jūsų NT vertės ataskaitą, kurioje būtų nurodyta apytikslė buto rinkos vertė.

Jeigu esate rimtai apsisprendę butą parduoti, nemokama UNTU ataskaita leis pasirinkti geriausią pardavimo strategiją. Na, o esant poreikiui galėsite pasirinkti nemokamą ir nešališką konsultaciją, kurią suteiktų mūsų specialistai. Jos metu išsiaiškinsime jūsų poreikius ir tikslus bei suteiksime brokerių rekomendaciją pagal tai, kurie iš jų turėtų efektyviausiai dirbti su jūsų buto pardavimu!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.