Kaip parduoti namą?

Namo pardavimas nėra toks paprastas ir kasdieniškas procesas, kad būtų galima tai daryti visiškai nepasiruošus.

Jeigu norite iš pardavimo gauti maksimalią naudą bei realizuoti namą per trumpiausią įmanomą laiką, mūsų gidas – kaip parduoti namą, jums tikrai bus naudingas. Šiame straipsnyje apžvelgsime nuo ko reikėtų pradėti, kokių klaidų reikėtų išvengti ir kokią naudą parduodant namą turi nemokama NT sistema!

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Nuo ko pradėti namo pardavimą?

Kiekvieną pardavimą reikėtų pradėti nuo tvirto apsisprendimo parduoti. Jeigu nesate 100% užtikrinti ar pardavimas – geriausias kelias ir pusiaukelėje apsigalvosite – tik sugaišite savo ir gaišinsite pirkėjų bei kitų žmonių laiką. Pradžia visada yra priimtas sprendimas.

Antroje vietoje turėtų būti realių lūkesčių nusistatymas. Visi norėtų savo namą parduoti už labai didelę sumą, bet ar jis jos vertas? Pasinaudoję UNTU platforma arba žvelgdami į panašių namų skelbimus portaluose, galite nustatyti apytikslę namo rinkos vertę. Tai padės būti objektyvesniems pardavimo proceso metu ir gauti maksimalią naudą iš pardavimo. 

Tuomet reikėtų sutikrinti visus savo asmeninius (kaip pardavėjo) bei namo ir sklypo dokumentus. Jeigu jie tvarkingi, galima judėti toliau, o jeigu ne – reikėtų susitvarkyti ir tik tuomet talpinti skelbimą ar organizuoti pardavimą. Svarbiausi dokumentai, kuriuos reikia arba verta pasiruošti:

  • Kadastrinių matavimų dokumentai (gali reikėti juos atlikti iš naujo);
  • nuosavybės pažymėjimas;
  • namo ir sklypo planas;
  • sutuoktinio(-ės) leidimas parduoti, jei esate santuokoje;
  • teismo sprendimas dėl turto padalijimo (jei esate išsiskyrę);
  • jeigu savo vardu neturite kito NT ir turite nepilnamečių atžalų, teismui reikia įrodyti, kad parduodami namą nepabloginate jų gyvenimo sąlygų ir gauti jo leidimą;
  • kiti išrašai bei ataskaitos;
  • jei turtas paveldėtas – notaro patvirtintas dovanojimo aktas ar paveldėjimo dokumentas

Kaip organizuoti pardavimą patiems?

Kol kas atsiribokime nuo teisinių pardavimo subtilybių ir pasižiūrėkime tik į patį pardavimo procesą.

Nors apytikslis kainos vertinimas irgi yra naudingas, tačiau tiksliausiai būsto vertę nustatyti padės profesionalūs ir licencijuoti NT vertintojai. Jų paslaugas galite užsisakyti patys, tačiau reikės ieškoti. Neretai vertintojų rekomendacijų turi ne kas kiti, o NT brokeriai. Turbūt suprantate, kad beveik nėra būdų, kaip parduoti namą nežinant jo rinkos vertės.

Žinant tikslią būsto vertę, galima pradėti talpinti skelbimus į tam skirtus portalus bei socialinius tinklus. Norint, kad skelbimas būtų efektyvus reikia trijų dalykų:

  • Gerų ir detalių namo bei jo sklypo nuotraukų ar vizualizacijų (pvz., jei tai nebaigtas projektas);
  • įtaigaus aprašymo be gramatinių ar stiliaus klaidų;
  • patogaus pardavėjo pasiekiamumo telefonu, el.paštu ar kitais kanalais.

Pasižiūrėkime, kaip viską organizuoti ir kiek viskas truktų.

Geros ir detalios namo nuotraukos

Nors patys galite turėti aukščiausia raiška fotografuojantį išmanųjį ar profesionalų fotoaparatą, vien to tikrai neužtenka. Reikia ne tik geros technikos (kuri, tiesą pasakius, gali būti ir ekonominės klasės, dabar bene visi telefonai fotografuoja neblogai), bet ir erdvės suvokimo bei tam tikrų komponavimo sugebėjimų. Gali reikėti perstumdyti baldus, pakeisti lemputes ryškesnėmis, sutvarkyti lauko aplinką ir panašiai. Galite bandyti patys, samdyti profesionalius fotografus arba pasikliauti brokeriais. 

Įtaigus aprašymas

Galima įsivaizduoti, jog kiekvienam(-ai) pavyktų sukurti gerą aprašymą. Deja, realybė tokia. Yra tūkstančiai žmonių visame pasaulyje, kurie uždirba iš to, jog kuria tekstus ir aprašymus. Galvoti, jog kiekvienas iš mūsų galime aukštu lygiu parašyti – naivoka. Nors klaidų išvengti tikrai nėra sunku, tačiau skelbime svarbus ir žodynas, teksto išdėstymas, simbolikos panaudojimas bei kiti niuansai ir detalės. Už keliasdešimt eurų galite pasamdyti profesionalą internetu, kuris(-i) parašytų parduodanti aprašymą. Arba, tuo pasirūpins mūsų minėti brokeriai.

Pasiekiamumas

Jūs negalite nekelti ragelio, neatsakyti į žinutes arba neatrašyti į laiškus, jeigu norite parduoti savo NT. Paprastai didžioji dalis klientų skambins telefonu, laiku tarp 8-18 valandos, darbo dienomis, tačiau tikrai nenustebkite, jeigu kažkas kreipsis dėl apžiūros 20-21 valandą vakaro, net ir savaitgalį.

Jeigu negalite atvykti aprodyti, bent jau atsiliepkite ir atrašykite. Kiekvienas skambinantis asmuo gali būti jūsų pirkėjas.

Be to, vien patalpinti skelbimo galimai neužteks. Vertėtų skelbimą reklamuoti socialinių tinklų grupėse, bendruomenėse, pažįstamiems. Investicija į reklamą, tereikia, kad atsipirktų vieną kartą!

Namo ir aplinkos paruošimas

Jūs tikrai sutiksite, kad namai, eilinę dieną ir prieš šventes ar atvykstant svečiams – atrodo kitaip. Ne išimtis ir pardavimo procesas. Nesvarbu, kas ten gyvena(-o), skelbimai labiausiai parduoda, kuomet atrodo, jog namuose švaru, jauku ir rodos niekas dar negyveno. Tai aktualu tiek fotografuojant namus, tiek aprodant juos klientams. 

Kaip paruošti namų vidų pardavimui?

  1. Patalpas gerai išvėdinkite, kad jose neliktų jokio specifinio kvapo. Jeigu pavyks, geriau visur paskleisti lengvą namų kvapo aromatą. 
  2. Surinkite žaislus, skalbinius, drabužius, asmeninius daiktus ir išneškite juos į sandėlį arba išvežkite kitur.
  3. Nuodugniai išvalykite bei išsiurbkite patalpas. 
  4. Sutepkite girgždančias duris, pakeiskite probleminius mazgus (varvančius čiaupus, mirksinčias lemputes ir panašius).
  5. Nuvalykite langus, išdulkinkite kilimus, išvalykite užuolaidas.
  6. Priklijuokite atsiklijavusias detales, kiek įmanoma, išvalykite pelėsio ar kitų pažeidimų pėdsakus. Galimai net perdažykite sienas neutralia spalva.
  7. Kitus darbus darykite pagal poreikį.

Kaip paruošti sklypą ir namo teritoriją pardavimui?

  1. Sušluokite šiukšles nuo praėjimų, įvažiavimų, pievelių. (Galite pasisiūlyti tai padaryti ir nuo kaimyninio sklypo, jeigu jūsų neskiria tvora ir ten yra nemažai šiukšlių)
  2. Sklypo ribas pažymėkite
  3. Priklausomai nuo metų laiko, padarykite papildomus darbus
  4. Nugenėkite medžius, užsėkite naują veją, išpjaukite krūmus.

Didžiausia sėkmė lydi tuos pardavėjus, kurie namus pateikia prižiūrėtus, puoselėtus ir saugotus. 

Aprodymas bei derybos

Aprodyti namą reikėtų tik dienos metu. Kad būtų paprasčiau, galite paprašyti nusiauti batus (bet grindys negali būti šaltos) arba duokite svečiams specialius batų maišelius. Iš namų bent kelioms dienoms išvežkite gyvūnus (gali būti jiems alergiškų). 

Apžiūros metu pasakokite apie pozityvias namo savybes, o vietoje trūkumų, išmokite įžvelgti privalumus:

  • Erdvė nėra maža – ji „jauki“
  • Interjeras ne atgyvenęs – jis „laiko patikrintas“ arba „klasiškas“

Namus aprodykite vienam klientui vienu metu. Brokeriai kartais organizuoja atvirų durų dienas, bet tam reikia labai pasiruošti, todėl mėgėjams to daryti tikrai nevertėtų.

Jeigu pozityviai pateiksite namo ir jo teritorijos savybes bei parodysite dėmesį pačiam klientui, tikėtina, kad sustiprinsite savo derybines pozicijas. Kuo jos svarbios?

Visų pirma, derėsitės ne tik dėl kainos, bet ir dėl pirkėjo dėmesio. Nebent, jeigu parduodate labai išskirtinį būstą, tikėtina, kad pirkėjas domisi bent dviem ar daugiau analogiško tipo objektais. Jums reikia įrodyti, kad už atitinkamą kainą jis gaus pačius geriausius namus. 

Deryboms reikia pasiruošti. Žinokite, kiek galite žeminti kainą, bet nedarykite to savanoriškai. Laukite kliento iniciatyvos ir tuomet, kai jausite, jog jis spaudžia jus mažinti kainą, suteikite jam(-ai) tokį malonumą. Gaukite žodinį sutarimą ir geriausia – paimkite rankpinigius, užstatą, avansą. Sudarę preliminarų sandorį ir pasirašę preliminarią sutartį – galite skelbimo reklamą sustabdyti ir niekam, bent jau kol kas, neberodyti namų. 

Daugiau konkrečių patarimų deryboms duoti sunku, nes kiekvienas pirkėjas yra skirtingas. Ne paslaptis, kad geriausiai derybas įvaldę profesionalūs derybininkai – NT brokeriai.

Kokia nauda iš brokerio?

Vis užsimename apie brokerių paslaugas. Nors pagal statistiką apie 40% visų pardavėjų skeptiškai žiūri į jų teikiamas paslaugas, mes turime rimtą pagrindą teigti, kad brokeris padės greičiau parduoti jūsų namą už aukščiausią įmanomą kainą. 

Visų pirma – administracinė nauda. Jau minėjome, kad reikia lankytis Registrų centre, pas Notarus, gali reikėti net ruošti dokumentus teismui, surinkti pažymas, ataskaitas ir įvairiausius kitus dokumentus. Brokeris tai padaro už jus ir sutaupo labai daug laiko.

Brokeriai taip pat paruoš namus pardavimui, patalpins gražias, kokybiškas nuotraukas ir užtikrins maksimalų skelbimo efektyvumą. Su jų pagalba namus pavyks aprodyti būstą didžiausiam įmanomam klientų ratui. 

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Jeigu svarstote apie namo pardavimą, gaukite nemokamą UNTU NT vertės ataskaitą. Remdamiesi jos duomenimis galėsite apytiksliai numatyti, kokia yra jūsų namo rinkos vertė bei objektyviau pasirinksite pardavimo, nuomos ar mainų strategiją. Jeigu jums aktualu, kaip parduoti namą, individualios mūsų konsultacijos metu gausite nešališką brokerio rekomendaciją. Remdamiesi mūsų klientų atsiliepimais ir jų darbo rezultatais, parenkame tą brokerį(-ę), kuris(-i) labiausiai tiks dirbti su pardavimo procesu!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.