Kiek reikia uždirbti norint gauti būsto paskolą?

Turbūt daugiau-mažiau visoms jaunoms šeimoms ir tikrai didelei daliai žmonių kyla noras įsigyti savo būstą. Tačiau sutaupyti visą sumą iš karto – sudėtinga, dėl to tenka rinktis būsto paskolą. Tuo pat metu gali kilti ir klausimas – „O kiek reikia uždirbti norint gauti būsto paskolą?“. Iš tiesų, atsakymas yra kiek sudėtingesnis nei gali pasirodyti iš pradžių ir vieno, fiksuoto skaičiaus pateikti nebūtų galima.

Minimalios sąlygos būsto paskolai gauti

Lietuvos Bankas prižiūri visas kredito įstaigas (bankus, kredito unijas, kitas finansines įstaigas, kurios gali suteikti būsto paskolą) ir įpareigoja jas skolinti tik pagal atsakingo skolinimo nuostatus. Juose apibrėžiamos sąlygos, kurios turi būti išpildytos ir kurias kredito gavėjas privalo atitikti, jeigu tikisi gauti kreditą būstui įsigyti.

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Minimalūs reikalavimai būsto paskolai gauti:

  • Reikia turėti ne mažesnį nei 15% būsto ar NT objekto (sklypo, statinio ar kt.) vertės (arba kainos – kad ir kuris dydis mažesnis) atitinkantį pradinį įnašą. Tad, pvz., jei perkamas namas už 100 000€, reikia turėti bent 15 000€ pradiniam įnašui.
    • Pradinis įnašas privalo būti surinktas iš nuosavų lėšų, jos negali būti skolintos ar gautos įkeičiant kitą nekilnojamą turtą. Tačiau valstybės subsidijos lėšos gali būti panaudojamos kaip pradinis įnašas.
    • Jeigu perkate būstą išsimokėtinai, tiesiogiai iš vystytojo, galite palikti rezervacijos mokestį arba rinktis išperkamosios nuomos sutartį, kas sumažina pradinio įnašo dydį.
  • Ne trumpiau nei 6 mėnesius gaunate tvarias pajamas
    • Atlyginimas;
    • Pelnas iš akcijų ar turto nuomos;
    • Uždarbis iš sutarčių.
  • Įmokos dydis – <40% gaunamų šeimos ar asmens (jeigu paskolą ima nesusituokęs asmuo) pajamų „į rankas“.
  • Nėra pradelstų įsiskolinimų.
  • Gera kredito istorija.

Taigi, kaip matote, reikia ne tik turėti tvarias pajamas ne trumpiau, kaip 6 mėnesius, tačiau ir viską apskaičiuoti taip, kad įmokos dydis neviršytų 40% grynųjų mėnesio pajamų. Na, o toliau viskas priklauso nuo jūsų pajamų dydžio ir to, kiek lėšų galite skirti pradiniam įnašui.

Visus duomenis preliminariai parodys būsto paskolos skaičiuoklė

Jeigu norite žinoti, kiek tiksliai galite pasiskolinti būsto pirkimui ir kiek reikėtų uždirbti, kad galėtumėte pasiskolinti norimą sumą – naudokitės būsto paskolos skaičiuokle.

Skaičiuoklės yra pasiekiamos beveik kiekvieno banko ir kredito įstaigos interneto puslapyje. Nors tai yra ir preliminarus įrankis (jo duomenys nėra galutiniai ir gali keistis po mokumo vertinimo), tačiau daugiau-mažiau galima pamatyti mėnesio įmokos dydį pagal jūsų kredito sąlygas.

Skaičiuoklėje nurodykite pageidaujamą paskolos sumą, turimą pradinį įnašą ir pasirinkite paskolos terminą. Taip pat reikėtų nurodyti grynąsias mėnesio pajamas ir kelis kitus dalykus (pvz., ar turite išlaikytinių, ar paskolą imate vieni, ar su bendraskoliais ir panašiai).

Tuomet skaičiuoklė turėtų parodyti maksimalią sumą, kurią galite pasiskolinti, preliminarią mėnesio įmoką ir susijusių paslaugų, tokių kaip gyvybės ar būsto draudimas, kainas. 

Tiksli informacija prieinama tik pateikus paraišką

Tačiau, kaip jau minėjome, skaičiuoklė yra tik preliminarius skaičiavimus darantis įrankis. Tai nėra faktinės informacijos šaltinis, su kuriuo iš karto žinosite savo paskolos būstui įsigyti, sąlygas.

Daug kas priklauso nuo jūsų pajamų dydžio, šeiminės padėties, pajamų tvarumo, NT objekto, kurį ruošiatės pirkti ir kredito istorijos bei kai kurių kitų, makroekonominių faktorių, kuriems įtakos jūs neturite.

Prieš paduodant paraišką – reikia atlikti perkamo objekto NT vertinimą. Kai pateiksite paraišką, kredito įstaiga imsis ją nagrinėti. Kiekviena bendrovė gali turėti kiek kitokį paskolos išdavimo procesą, bet daugiau ar mažiau, esminės proceso dalys yra tos pačios.

Per vieną ar kelias darbo dienas (įprastai, jeigu nereikia papildomų dokumentų) įstaiga priima sprendimą ir apie tai informuoja klientą. Jam(-ai) nusiunčiama sutartis arba reikia atvykti į skyrių ją pasirašyti. Sudarius paskolos sutartį, sudaromas pirkimo-pardavimo sandoris, turtas perregistruojamas Registrų centre, išduodama Hipotekos pažyma, kiti susiję dokumentai, būstas apdraudžiamas (jeigu reikia) ir tuomet jau viskas!

Nors visos biurokratinės procedūros užima nemažai laiko ir kainuoja, tačiau be turto bei paraiškos vertinimo negalėsite žinoti, kokiomis tiksliai sąlygomis jums suteiks paskolą. Tiek palūkanų norma, tiek kiti reikalavimai paaiškės tik po kredito paraiškos vertinimo.

Valstybės subsidijos paskolai pirmam būstui įsigyti

Jauna šeima arba vieniši tėčiai ir mamos (iki 36m. amžiaus) gali kreiptis į institucijas dėl paramos/subsidijos būsto kredito ar įsigijimo daliai. Subsidijos dydis priklauso nuo šeiminės padėties:

  • Neauginantiems vaikų – 15% būsto vertės;
  • 1 vaikas – 20%
  • 2 vaikai – 25%
  • 3 ir daugiau vaikų – 30%

Finansuojama suma negalėtų būti didesnė nei 87 000€. Daugiau informacijos galite rasti Socialinės Apsaugos ir Darbo Ministerijos interneto puslapyje. Tad turint subsidiją – pajamos gali būti dar mažesnės. Tiesa, nepamirškite, kad būsto pirkimas didžiųjų miestų savivaldybėse nėra subsidijuojamas. Parama galioja beveik išimtinai tik regionuose.

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Naudodamiesi UNTU platforma, klientai gali paprastai, nemokamai, saugiai ir greitai sužinoti, kokia yra jų NT objekto vertė. Su UNTU ne tik automatiškai sužinosite objekto vertę, bet galėsite rasti patikimiausius bei geriausius brokerius savo mieste!

Jeigu norite – pakonsultuosime, kokių žingsnių reikėtų imtis, norint parduoti savo būstą ir kaip pritraukti daugiausiai klientų. Remiantis Registrų Centro duomenų bazėje esančiomis ataskaitomis, UNTU sistema pati suformuos jums ataskaitą, o mes pasiūlysime brokerį, atsižvelgdami į jo veiklos rodiklius ir klientų atsiliepimus. Rinkdami duomenis apie pardavimo statistiką ir klientų nuomonę galime visada tiksliai ir naudingai parinkti tą NT pardavimo specialistą, kuris labiausiai tinka parduoti jūsų objektą!

Apibendrinimas

Galima sakyti, kad nėra minimalių grindų, kokią sumą būtina uždirbti norint gauti būsto paskolą. Reikia, kad pajamos būtų tvarios ir, kad būsto vertė atitiktų jūsų finansines galimybes. Tai reiškia, kad įmoka negali viršyti 40% to, ką jūsų namų ūkis gauna „į rankas“. Suskaičiavus galimybes su būsto paskolos skaičiuokle dar galima pretenduoti į subsidiją ir susimažinti finansinę naštą bei rasti optimalų sprendimą sau!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.