Kokio dydžio pradinis įnašas yra reikalingas?

Kaip žinote, imant būsto paskolą yra reikalingas pradinis įnašas. Pradinis įnašas yra tam tikro dydžio mokėjimas, kuris sumokamas prieš imant kreditą. Jis veikia tarsi kaip savotiška garantija ir dalinis užstatas, įrodantis kredito bendrovei, kad į savo įsipareigojimus žiūrite rimtai. Tačiau tuo pat metu gali kilti klausimas, o koks turėtų būti pradinio įnašo dydis? Atsakysime į šį klausimą bei pateiksime svarbiausią informaciją apie pradinius įnašus būsto paskolai!

Pradinio įnašo dydis priklauso nuo perkamo būsto vertės arba kainos

Kadangi visus Lietuvoje veikiančius licencijuotus kreditorius prižiūri Lietuvos bankas, jie privalo laikytis jo iškeltų Atsakingo skolinimosi nuostatų. Šiuose nuostatuose apibrėžiama, kad pradinis įnašas turi būti bent 15% perkamo būsto vertės arba kainos, priklausomai nuo to, kuris dydis yra mažesnis.

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Taigi, jei jums kilo klausimas „Kiek procentų reikia pradiniam įnašui padengti?“ – dabar žinote, kad 15% nuo būsto vertės arba kainos.

Svarbu žinoti ir tai, kad pradinio įnašo lėšos privalo būti jūsų nuosavi pinigai. Tai negali būti skolinti pinigai ar lėšos, įgautos įkeičiant kitą NT.

Valstybės lengvata (parama), kaip pradinis įnašas

Jeigu jums trūksta lėšų iki pradinio įnašo ir norite pirkti pirmąjį savo būstą, galite kreiptis į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atitikties institucijas bei pretenduoti į valstybės paramą būstui įsigyti.

Paramą gauti gali visos jaunos šeimos, kurios nori statyti ar įsigyti pirmąjį savo būstą ne didžiųjų miestų ar kurortų (Palanga, Neringa, Birštonas, Druskininkai) savivaldybėse. Tiesa, žemėlapis apskričių, kuriose esančiam NT gali būti suteikiama parama, vis keičiasi, todėl verta stebėti informaciją SADM interneto puslapyje.

Šios lėšos gali būti panaudotos kaip pradinis įnašas.

Ar yra alternatyva pradiniam įnašui?

Kadangi jau žinote, kiek reikia sutaupyti pradiniam įnašui, galbūt norite sužinoti ir tai ar nėra alternatyvių sprendimų pradinio įnašo kaupimui?

Ko gero vienintelė dėmesio verta alternatyva yra išperkamoji nuoma. Tai toks būsto nuomos būdas, kuomet jūsų įmokos yra skiriamos ne įprastai nuomai, o lėtam nuosavybės teisių perėmimui. Po to, kai sumokate reikalingą sumą, būstas pereina jūsų nuosavybėn.

Pagrindinis skirtumas – išperkamosios nuomos sutartis maksimaliai trunka 10 metų (120 mėnesių). Tad įmokos neišvengiamai bus didesnės. Na, o po sutarties pabaigoje numatyto termino reikia sumokėti likusią sumą. Na, o būsto paskolos maksimalus terminas – 30 metų. Taigi alternatyva yra, tik tai nereiškia, jog šis sprendimas jums tiks labiau nei būsto paskola su pradiniu įnašu.

Kaip sukaupti pradinį įnašą?

Norėdami sukaupti pradinį įnašą būstui, preliminariai nuspręskite, kokio tipo objektą norėsite pirkti. Būtų gerai žinoti apytikslę vietą, statybos metus ir statinio dydį. Tarkime: 3 kambarių butas miegamajame Vilniaus miesto mikrorajone (Pilaitė, Perkūnkiemis, t.t.) arba ~100 kv.m. ploto kotedžas šalia Kauno miesto.

Peržiūrėję skelbimus, pamatysite tai, kiek apytikriai kainuoja toks NT objektas. Tarkime, kad jo kaina ir vertė 100 000€. Pagal tai žinome, kad reikia bent 15 000€ pradiniam įnašui. Būstą nusipirkti norite per 2 metus, o dabar turite 9000€ santaupų, kurias galite skirti būstui. Jums reikia sutaupyti 6000€ per 24 mėnesius. Padaliname sumą iš laikotarpio ir matome, kad per mėnesį turėtumėte atsidėti bent 250€.

Toks taupymas, kaip sako Lietuvos bankas – puiki treniruotė prieš prisiimant didelį finansinį įsipareigojimą.

UNTU nemokama konsultacija ir geriausio brokerio atranka Jums

Taip pat pradiniam įnašui galite sukaupti ir pardavę seną savo būstą. Jeigu norite greičiau rasti pirkėjų, kurie nupirktų jūsų NT už atitinkamą rinkos kainą, pasinaudokite UNTU platforma. Čia nemokamai ir greitai galėsite įvertinti savo NT objekto vertę bei gauti konsultaciją dėl turto pardavimo. Rekomenduosime ir atrinksime geriausius brokerius, kurie padės operatyviai ir už geriausią kainą parduoti jūsų turtą.

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.