Kaip legaliai išnuomoti ar išsinuomoti butą

Paklausa būstui Lietuvoje – didesnė nei bet kada anksčiau. Yra daug NT savininkų, kurie nori išnuomoti savo turimus butus, o taip pat yra ne ką mažiau žmonių, kurie mielai tuos butus nuomotųsi. Tačiau viskas nėra taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Norint, kad viskas pavyktų sklandžiai bei nekiltų neišsprendžiamų ginčų ar nemalonių nesklandumų, reikia žinoti kaip legaliai išnuomoti ar išsinuomoti butą ir kokia to nauda. Suskirstėme šį straipsnį į dvi dalis ir pasižiūrėsime, ko reikalauja legali buto nuoma.

Kaip išnuomoti butą? Du legalios nuomos būdai

Nuomotojui yra du keliai, kaip legaliai išnuomoti butą:

  1. Įsigyti verslo liudijimą
    1. „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, neteikiant apgyvendinimo paslaugų“
    2. „Apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių paslaugos) teikimas“
  2. Neįsigyti verslo liudijimo ir su nuomininkais sudaryti nuomos sutartį

Pasirinkus verslo liudijimą, a) punkte paminėtas verslo liudijimo tipas tinka įprastai buto nuomai be papildomų paslugų. Na, o b) punktas geriau tiks tiems, kurie nori savo butą listinguoti AirB&B arba panašiose platformose ir teikia ne tik apgyvendinimo, bet ir maitinimo ar panašias paslaugas. Pagal verslo liudijimą galėsite išrašyti sąskaitas, paprasčiau registruoti pajamas ir mokėsite GPM. Per metus tokių rūšių verslo liudijimus įsigyja apie 8-10 tūkstančių Lietuvos piliečių.

Kiek jūsų būstas vertas šiandien?
Pasitikrinkite nemokamai

Jeigu nuspręsite nesirinkti verslo liudijimo, galite paprasčiausiai vesti buhalteriją ir kitų metų eigoje, pildydami pajamų deklaraciją VMI, nurodyti pajamas, gautas iš būsto nuomos bei sumokėti 15% dydžio GPM nuo tų pajamų. Taip pat mokėsite fiksuotus mokesčius pagal vietą, kurioje nuomojate butą.

Nuomos sutarties svarba ir tolesni žingsniai

Labai rekomenduojama sudaryti nuomos sutartį, kurioje reikėtų numatyti ne tik svarbiausias pareigas ir atsakomybes (jūsų ir nuomininkų), tačiau ir atlygių dydžius, ginčų sprendimo tvarką ir kitus, svarbiausius niuansus. Tokią sutartį vertėtų sudaryti su brokerių arba teisininkų pagalba. Įprastų šablonų gali ir neužtekti. Žodine sutartimi pasitikėti nevalia, nes praktika rodo, kad, jeigu kils ginčai – jų sprendimas yra chaotiškas.

Kai išspręsite teisinius niuansus, galite sukurti skelbimą portaluose ir/ar socialiniuose tinkluose bei pradėti būsto demonstracijas. Geriausią kainą nustatysite remdamiesi esama rinka bei panašių objektų skelbimais, bet dar tiksliau tai padaryti padės patyrę rinkos specialistai – brokeriai/tarpininkai.

Ką reikia žinoti nuomojant butą?

Nuomojant butą svarbu žinoti kokias pareigas ir atsakomybes turite jūs ir nuomininkai. Negalite nevykdyti savo įsipareigojimų, bet tuo pačiu negalite leisti, kad savo pareigas, numatytas sutartyje, pažeistų butą besinuomojantys asmenys. Įregistravus nuomos sutartį galima „Registrų centre“ ir tai kainuos vos kelis eurus.

Labai svarbus dalykas, ką reikia žinoti nuomojant butą – ar verta imti verslo liudijimą? Čia reikia skaičiavimo. Paprastai, kuo didesnę sumą uždirbate, tuo labiau apsimoka imti verslo liudijimą. Tarkime, jeigu per mėnesį iš nuomos stabiliai uždirbate 400-500€, tikrai drąsiai galima imti verslo liudijimą. Bet, kadangi kiekviename mieste taikomi vis kitokie mokesčiai, vertėtų pasinaudoti VMI skaičiuoklėmis ir naujausia informacija, kad žinotumėte kaip legaliai išnuomoti butą palankiausiomis sąlygomis.

Be to, prieš nuomojant verta pasisamdyti tarpininkus (brokerius). Jie pasieks didesnę klientų auditoriją, optimizuos skelbimą, aprodys namus suinteresuotiems asmenims bei greičiau sudarys sandorius. Štai, kaip išnuomoti butą!

Kaip išsinuomoti butą?

Nuomininkui prioritetai kiti nei nuomotojui. Visgi, nuomininkams tenka daugiau taikstytis prie pastarųjų iškeltų sąlygų bei daryti kompromisus, renkantis būstą. Tačiau tai suprantama, kadangi turtas – jų.

Štai kaip teisingai išsinuomoti butą ir gauti didžiausią naudą sau!

Kaip pradėti buto nuomai paieškas?

Visų pirma reikėtų aiškiai apsibrėžti savo biudžetą. Skelbime nurodoma kaina dar nėra viskas, nes kai kuriuose skelbimuose ji rašoma be komunalinių mokesčių, o kituose – jie įtraukti į nuomos kainą. Patartina nuomai skirti ne daugiau nei 30% mėnesio pajamų „į rankas“ tad, jeigu uždirbate 1500€, už nuomą nemokėkite daugiau nei 500€ (įskaitant komunalinius mokesčius).

Kai nustatytas biudžetas, galite sudaryti savo prioritetų bei lūkesčių sąrašą.

  • Vieta (susisiekimas, atstumas iki darbo ar mokslo vietos);
  • saugumas (rajono reputacija bei nusikaltimų statistika);
  • būsto plotas bei įrengimo kokybė;
  • kaimynystė;
  • papildomos naudos (vieta automobilio parkavimui, rūsys, sodelis ir panašūs dalykai).

Paprastai žmonės pirmiausiai ieško atitinkamo dydžio buto, o antroje vietoje žiūri į mikrorajoną, kuriame namai yra. Visgi mes patartume didelį dėmesį kreipti į visus paminėtus kriterijus, nes darydami kompromisus, ilgainiui vis tiek nebūsite patenkinti. Vidutiniškai būstą išnuomoti trunka apie 20-40 dienų, todėl galite panašiai laiko skirti paieškai ir neskubėti. Tikrai verta palaukti idealaus arba pačio geriausio varianto.

Be to, labai nemažai nuomotojų ieško nuomininkų į priekį. Pavyzdžiui, ankstyvą pavasarį jie jau žino, kad atėjus vasarai, dabartiniai gyventojai išsikels, todėl nuomoja butą bent 3 mėnesiams į priekį.

Pasiruoškite avanso sumą (paprastai ji siekia 1 mėnesio nuomos dydį). Be galo svarbūs ir patys nuomotojai. Jeigu matote, kad sunku komunikuoti dar net nesusitikus, geriau ieškokite apgyvendinimo kitur.

Nepamirškite, kad turint mažų vaikų ar ypač, naminių gyvūnų, rasti gyvenamąją vietą yra sunkiau.

Kaip elgtis ir į ką atkreipti dėmesį apžiūros metu?

Atvykus į butą apžiūrai, geriausia tai daryti dienos metu, kuomet patalpą pamatysite dienos šviesoje, apžiūrėkite aplinką ir pasivaikščiokite aplink pastatą bei kvartalą. Įvertinkite esminius infrastruktūros privalumus ir minusus.

Užėję į butą apžiūrėkite baldus, vonios kambarį, sienas, langus, šildymo sprendimus. Jeigu namuose užleista vonia, virtuvė ir tualetas – nieko gero galite nesitikėti. Baldai turėtų būti patogūs ir nesudėvėti. Užduokite klausimus apie šildymo kaštus, kitas išlaidas bei niuansus dėl kaimynystės, automobilių parkavimo, gyvūnų ar mažų vaikų (jei jų turite).

Labai skeptiškai žiūrėkite į patalpas, kuriose trūksta gryno oro arba yra per šalta. Jeigu neišspręsti ventiliavimo bei šildymo sprendimai, kils labai daug diskomforto. Naujos statybos namuose pelėsį rasti beveik nerealu, bet senesnės statybos namo bute jis tikrai gali būti – apžiūrėkite kampus ir sienas. Saugiausia tai daryti kartu su brokeriais, kurie jums nešališkai atsakys į klausimus ir pateiks įžvalgas!

Ką reikia žinoti nuomojantis butą?

Svarbu ne tik rasti geriausią buto nuomai skelbimą, bet ir žinoti, kaip legaliai išsinuomoti butą bei kaip apsisaugoti nuo nepalankios ginčų baigties ar nesąžiningo nuomotojų elgesio.

Prieš nuomojantis butą būtinai pasirūpinkite tuo, kad būtų sudaryta nuomos sutartis. Ji apsaugo jus ir nuomotoją, todėl yra abipusiai naudingas sprendimas.

Stenkitės mokėjimus atlikti laiku, draugiškai bendraukite su nuomotojais (būsto šeimininkais) ir netrikdykite kaimynų rimties. Jeigu esate šeima, galbūt bus pravartu pasitarti dėl ilgesnio įspėjimo dėl išsikėlimo, termino.

Sutikrinkite dokumentus, kad informacija atitiktų realybę ir galite drąsiai nuomotis butą!

UNTU nemokama konsultacija

Jeigu norite ne tik išnuomoti, bet ir parduoti savo butą didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ar kitose šalies vietose, pravartu kreiptis į Untu dėl nemokamos konsultacijos. Jos metu padėsime rasti geriausius sprendimus bei tarpininką, su kurio pagalba greičiausiai realizuosite turtą rinkoje!

UNTU geriausio brokerio, buto nuomos tarpininko atranka Jums

Suinteresuoti klientai gali nemokamai gauti rekomendaciją dėl buto pardavimo tarpininko. Rekomendacijas teikiame remdamiesi UNTU klientų atsiliepimais apie brokerių paslaugas bei jų darbo rezultatų. Pagal jūsų lūkesčius bei NT tipą galėsime rasti tą specialistą, kuris, mūsų nuomone labiausiai tinka dirbti su buto pardavimu!

Jeigu svarstote apie būsto pardavimą ir norite būti tikri, kad jūsų nekilnojamojo turto vertė bus tinkamai nustatyta, registruokitės į nemokamą konsultaciją su mūsų specialistu, kuris padės ne tik rinkos kainą nustatyti, bet ir pasirūpins sklandžiu jūsų būsto pardavimo procesu.